Wednesday, January 13, 2016

2016 !

kejaaaaaap je kaaaaan dh 2016 !

lagi 4 tahun nk 2020, pantas sungguh !

last aku menulis kat blog ni 2 tahun lepas

actually tiap kali msuk tahun baru xpenah pon ade azam baru

lalui dan jalani aja seadanyaa...gittuu

insyaAllah 2016 ni bakal pembuke sesuatu yg baru~acece

k aa, sesaje je nk menulis

ingatkan dh xwujud blog ni ;)

Sunday, February 23, 2014

lemahnye manusia

Assalamualaikum...

Tinggal 35 hari lagi nak pro exam
Cuak,takut xyah ckp..,sume ader
Tp manusia,selalu lalai
Sekali teringat,pastu leka lagi

Call bonda terchenta...duk cerita laa takut nk exam
Dialog dlm dialek ganu,xpaham tnye org sebelah~ehh?:p

Aku: ummi,takunyee nk exam...dok lame doh nim,byk agi dop bacee +.+

Ummi: mu tu takut sokmo,nk pekse je takutt..takut mende dok tau

Aku: takut laa,takut dokdang...takut dokleh jwb,takut doctor hok jage exam tu bekeng blablabla takut tu blabla takut ni blabla

Ummi: kalu duk pikir gituu mmg dok sudohan laa takut mu tuu...kite ni manusia,mmg kmampuan terbatas..buat je bahagian kite tu,usaha...kalu nk kire usahe kite ni mmg dok cukup sokmo...same laa nga amalan,kalu nk harapkan amalan kite secoek tu mmpu ke nk masuk syurga?tp sbb rahmat Allah laa kite mampu...same la jgop nga usaha mu tu,mmg dok akan ckup skmo..tp sbb rahmat Allah,Dia yg ckupkan usaha mu..baru mu buleh jwb pekse...doksoh hirau laa buleh jwb ke dop,buat bahagian mu tuu...hok lain seroh je laa ke Allah...dh usaha,doa tawakal

Aku: senyap

Ummi: duk takut dok ahu kebende (amikkk kn sutirr haha)



Sume yg ummi ckp sume betol...watpe nk takut,Allah tu tak kejam...kite usaha,kite mintak kat Dia konfem dia bg...sedangkan syaitan yg jahat n xpatuh pade Dia mtk hidup smpai kiamat pon Allah bagi~inikan kite ni yg solat insyaAllah cukup 5 waktu,Allah tentu bagii

lapang dada...ayuh beusaha!
Doakan aku kawan2...pro exam 31 mac ni dh
Dh lulus,insyaAllah jd doktor :)

Wednesday, October 23, 2013

renungan

Assalamualaikum..

Kisah ni aku share drp fesbuk heliza helmi..
Moge2 bermanfaat :)

***************************************************************************************************

Wang syiling jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik mambancuh simen ..melihat logam kecil itu , tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama , tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya . Lelaki itu menoleh ke kiri ,kanan dan sekelilingnya.Tiada siapa yang berdekatan dengan nya .Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya .Tidak lama kemudian , lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya .Pun sama , dia mengambil dan menyimpannya ."Rezeki aku !" Kata lelaki itu dalam hati .

Lelaki itu tidak sedar , logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya dari aras lapan bangunan separuh siap yang mereka bina itu.Sebenarnya ,ketuanya mahu memanggilnya. Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan , cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.Namun , jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut. Dek kerana itulah , ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas. Mudah-mudahan dapatlah dia menyampaikan pesanannya kepada pekerjanya itu.Sayangnya,sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah , lelaki itu masih belum jugak mendongak ke atas.

Lantas , ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu . Setelah merasa sakit , lelaki itu mendongak ke atas , melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yang menyerang tadi.Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yang sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

Sahabat sekalian , Allah sering menjatuhkan rezeki (syiling ) , rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita.Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sbg satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas utk mengingati dan bersyukur dengan kurniaanNya. Tetapi , acap kali kita lalai utk 'mendongak' ke atas, sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa ucapan syukur.

Seperti kisah ketua dan pekerja tadi , apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian ,lalu Dia jatuhkan pula 'batu' yg berupa musibah , kegagalan , keperitan dan pengalaman yg menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu , barulah kita teringat utk mendongak , menadah tangan utk bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

*******************************************************************************************************************

Maha pengasih dan penyayangnye ALLAH !! :)

Wednesday, October 9, 2013

kenapa aku masih boikot

Assalamualaikum..

sume sedia maklum mengenai isu israel-palestin kan..
yg sedihnye kite hanye mampu bersimpati pada mereka di sana tanpa berbuat apa2...
ingatlah,mereka di sane tu saudara2 kita!
paling kecil kite boleh lakukan adalah dgn boikot brg2 israel yg terang-terangan memberi sumbangan besar dlm kekejaman yg berlaku di sane

Yes,aku masih boikot!sampai sekarang,masih berusaha
Alhamdulillah,aku masih hidup wlaupon x mkn n gune brg2 israel laknatullah itu
kat bwh ni ader satu kisah yg mnjadi salah satu sumber kekuatan mngape aku masih boikot brg2 israel

*****************************************************************************************

Berlaku kisah di zaman Nabi Ibrahim semasa Baginda dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulang kali.

Tingkah lakunya diperhatikan makhluk Allah yang lain yang kehairanan melihat perlakuan burung kecil, lalu bertanya kepada burung kecil itu: “Wahai pipit, apa yang engkau mahu lakukan?” tanya makhluk Allah yang lain.“Aku mahu membantu Nabi Ibrahim. Aku mahu padamkan api yang membakar Nabi Ibrahim,” jawab burung pipit.

"Macam mana kamu mahu padamkan api itu. Kamu tidak mampu membawa air yang banyak. Paruh yang kamu ada itu kecil, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu. Sia-sia saja usaha kamu itu,” kata burung lain pula.

Lalu dijawab oleh burung berkenaan: “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku sudah lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.”

Burung kecil itu tidak berputus asa dan meneruskan usahanya untuk membantu Nabi Ibrahim. Lalu ia membawa air yang disimpan di dalam paruhnya itu ke arah api yang marak. Dengan izin Allah SWT, api yang marak itu semakin berkurangan.

Itu sahaja yang ia mampu untuk membantu Nabi Ibrahim. Walaupun sedikit sahaja pertolongannya, ia berpuas hati. Sekurang-kurangnya ia telah menjalankan tanggungjawabnya; tidak berdiam diri apabila melihat kekasih Allah dizalimi oleh orang kafir.

*****************************************************************************************

ya,usaha burung kecil itu sepertinye kecil dan sia2,tp at least dia berbuat sesuatu...semampunya...dia yakin pada kuasa Allah! dia takut nnt Allah tnye ape je yg dia dh buat utk agama Allah....kite??

ya,mmg susah nk boikot...byk brg2 israel dh seperti darah daging kite,hari2 duk gune...
Awal2 ak pon susah,tp usaha jgk n try ganti dgn brg lain,,,lame2 biase n berjaye!

ayuhlah kite bantu mereka dgn usaha kecil kite ni...jgn lupe hantar doa juge pade mereka...make sure boikot kite ni tidak bermusim!



Thursday, September 5, 2013

final year

Assalamualaikum

Terase nk menaip
Just sebagai update...
Currently tgh posting internal medicine....3 weeks dh
N first rotation ni ak posting kat ppukm
Next week kn posting kat hospital teluk intan dh
N another 2 weeks akan posting dkt hkL

Absolutely,perasaan msuk posting ni sbg final year sgt berbeze compare dgn perasaan wktu 3rd year dulu..
Honestly,first day msuk ward medical ni serase cam ade perasaan yg lain
Mybe sbb ak pernah fail posting ni dlu
N doctors are expecting u as a junior doctors already..
Which i really unprepared for that yet :(
But the most best part is during ward round,they will teach us a lot
Compare waktu 3rd year dlu blurrr gilerrr kot +.+

Terlalu byk utk dipelajari...
There's no such answer of "don't know" or "not sure" anymore
Everything must be placed all in ur brain
Bak kate prof,final year just nk revise back je
Sumenye dh blaja,sumenye dh bace wktu 3rd year dulu
Errrr,ye laaa prof +.+

Terkesan jgk dgn 1 pesanan drp prof
Dia pesan,act as a muslim doctors from now
Patient sakit,pesan kat dorang jgn lupe solat
Patient xtau solat wktu sakit,ajaar
Pesakit xtau arah kiblat,tunjukkan...
Tp utk buat sume tu,kn prepare laaa
Mcm mane nk solat wktu sakit..
Mcm mane nk berwudhuk waktu sakit
Arah kiblat kat ward mcm mane

InsyaAllah...
Akan berusaha!

Nota kaki: dh lame gilerrr xbalik rumaaah!

Wednesday, April 24, 2013

lega~

Assalamualaikum...

before this ak failed peadiatric posting n have to reseat posting for 3 weeks
then amik exam skali lagi..
Alhamdulillah byk kuar soklan pasyer
dan Alhamdulillah jugak,byk Allah gerakkan hati aku tuk bace ape yg akn keluar
dan hari ni jugak,Alhamdulillah......
aku dah lulus!
dah officially final year medical student :)
what a big relief..

jgn laa bimbang kalau anda lmbt berjaye mcm org lain
biarlah lambat,asal selamat
percaye dan bersangke baik dgn Allah
sungguh,anda tak akan rugi
bagi aku,jgn compare diri sendiri dgn org lain
rezeki masing2 xsame

then satu lagi yg paling penting adalah usaha+tawakal
kdg kite stadi,rase cam xckup je usaha kite
rase cam byk nye xbace lagi
jgn bimbang,usahe je yg termampu
usaha kite xkan pernah cukup
Allah lah yg akn mencukupkan nye
yg penting,kite usaha!

then,dah abes usaha tawakal
yakin spenuhnye ngan Allah
mintak dgn spenuh hati
yakin yg doa kite tu Allah akn mkbulkan
paling penting aku rase,amalkan berdoa waktu mustajab doa
yg ak amalkan biasenye waktu antare azan dan iqamah,waktu hujan dan hari jumaat
xlupe jugak kalau daah tido mlm,then terjage...tu pon boleh berdoa ;)

aku rase aku xkan berjaye smpai skrg tnpe bantuan Allah
dan jugak doa ummi abah


p/s: harus lebih berusaha selepas ini ;)


Sunday, March 17, 2013

this is what i feel

Assalamualaikum...


lemah.tak kuat.xsemngat....berkali2 rase camni
utk pengetahuan,aku sedang reseat posting paediatric skrg utk 3 mnggu
bagi yg dh lulus sume posting,dorang sedang bercuti lbh kurang 2 bulan
dan mereka dh officially bergelar final year medical student
xseperti aku dan beberape sahabat yg lain.....still pending lagi
harus lulus posting ulangan peads ini dahulu

kdg2 aku terfikir jgk
terase cemburu dgn mereka2 yg berjaye dgn mudahnye
berjaye dgn hanye usaha yg sedikit
x seperti aku

kdg2 terase susahnye nk bjaye
bkali2 aku gagal
bkali2 diduge
terpikir knp ak xseperti org lain
bkali2 terase ak xde kekuatan

tapi....

cepat2 pujuk diri sendiri
cepat2 tersedar
aku xboleh berfikir sebegitu
rezeki msing2 xsame
mungkin mereka senang sekarang tp hari2 mndatang nnt still xtau
mungkin aku susah skrg sbb Allah nk senangkan hari2 mndatang aku :)

mengadu kpd ummi
ummi kate "genggam bara api biar smpai jd arang.akak dh genggam bara api tu lame dh.api tu pon sikit je agi dh nk terpadam,nk melecur dh tangan..xkan nk putus asa dh?"
ye,ummi betul...


moge Allah terus bagi aku kekuatan utk mengharungi semua ini~