Wednesday, June 29, 2011

c0uple adalah haram?

Assalamualaikum..

ak c0py artikel ni drp 0hislam.com
sekadar peringatan tuk kite semua terutamenye diri sendiri
sem0ge bermanfaat ! :)


~~~~~~~~~~~~~~

Timbul suara-suara orang jahil yang mempertikaikan hukum agama yang mengatakan couple adalah haram. Bagi mereka, couple ini tidak haram sebaliknya sebagai jalan untuk mengenali pasangan masing-masing dengan lebih dekat lagi. Itu memang ada benarnya jika anda tidak fikir dalam-dalam. Mengapakah Islam melarang penganutnya untuk bercouple-couple ini?

Dalil yang lebih kuat menentang hubungan percintaan ini terdapat dalam Surah Al-Israa’(17) ayat 32:

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”

Ini adalah dalil-dalil daripada Al-Quran. Bagaimana pula dengan hadis rasul kita, Nabi Muhammad S.A.W.? Dalam hadis, baginda rasulullah telah memperincikan jenis-jenis zina. Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda:

“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti.”..

Cuba renungkan ini:

1. Org yg bercouple tak mungkin menundukkan pandangan terhadap kekasihnya.
2. Org yg bercouple biasanya berdua²an dgn pasangan kekasihnya, baik di dlm rumah atau luar rumah.
3. Wanita akan bersikap manja & mendayukan suara saat bersama kekasihnya.
4. Bercouple akan membuatkan saling menyentuh antara lelaki & wanita, meskipun hanya berjabat tangan.
6. Org yg bercouple, boleh dipastikan selalu membayangkan org yg dicintainya (zina hati)

yg haram tetap haram…

Bagaimana ingin mengelakkan semua ini? Ianya dipanggil Ta’aruf.

>>> Islam sendiri tahu mmg fitrah manusia untuk sayang-menyayangi..dan islam dah p0n menetapkan cara yg bet0l tuk mengelakkan c0uple2 nih~iaitu dgn ta'aruf :)

p/s: j0m belajar berta'aruf! ;)

Friday, June 24, 2011

kembalikan kreditku !!

Assalamualaikum..

da laa ngah miskin
kredit lak ilang cenggitu jer
skang da tkut nk t0p-up

*tensen

*bye

Wednesday, June 15, 2011

failure is n0t a w0rst thing ever~

Assalamualaikum...

saje nk update
skang ak still kat ganu
new sem start 20/6/2011
s0 mmg ak stay kat umah je
n kebetulan ank buah ak yg ke-3,syed m0hd haziq zikry lahir
mmg meriah aa umah
n tuk temp0h ni ak jd full-time babysitter
bkn jage haziq,tp kakaknye,qaseh maysarah n ank buah ke-2 ak aleesya
budak2 nk mbesar,nakal t0ksah cakap ler O_o

byk gak aa ak berfikir sepanjang cuti nih
terutamenye sal kegagalan ak baru2 nih
n Alhamdulillah,ak da b0ley menerima
ummi n femly ak p0n byk mny0k0ng ak

mungkin,kegagalan ni bukanlah sesuatu yg teruk sgt
ak sepatutnye bersyukur sbb ak diberi peluang ke-2
dlm rmai2 tuu,ak yg Allah pilih
Allah bg ak peluang tuk belaja lagi
tuk tajamkan lagi clinical skill aku
mungkin,b4 this ade bnde yg ak xsempat blaja
mybe after this ak akn dpt blaja banyak lagi
in 0rder t0 be a safe d0ct0r t0 patients

s0,ak redha..
ak akn start ngan surgery p0sting
pastu O&G,jkm n internal medicine
8 weeks f0r each p0sting
m0ge ak dpt buat lagi baek kali nih
n kalau ak gagal lagi lepas ni...xkan ader dah peluang ke-3

semangat meirah!