Thursday, October 11, 2012

Yakin dengan ALLAH

Assalamualaikum...


selama ni aku selalu doa pade Allah supaye beri ak yg terbaik
InsyaAllah,inilah yg terbaik
walaupon ape yg ak harapkan tu xseperti yg Allah da bg kat aku
teringat kat kate2 ni...
kdg kita suka sesuatu tu padahal ianya xbaik utk kita
n ape yg kita xsuka tu pulak baik utk kita
Allah knows..

Alhamdulillah,Allah makbulkan doa ak supaye diberi kekuatan
sedih mmg sedih
tp ak rase tenang lepas tu
rase boleh terima, n rase redha
bersyukur hanya gagal satu posting
org yg gagal 2 posting macam mane?msti lagi sedih dari aku

kdg Allah bagi kejayaan tu sbg ujian jugak
gagal pon ujian..terima je lah sbb kita da usaha semampu kita
mungkin kita xbsedia lagi n mungkin kita akn cause harm to patient kalau kita xgagal skrg
Allah xpernah silap dlm menentukan takdir hamba2 Nya

aku byk belajar daripada ummi
aku belajar yakin dgn Allah
aku belajar bahawa semua yg Allah bagi tu ada sebab
ak redha...


Alhamdulillah, terima kasih ya Allah utk kekuatan ini :)


Sunday, July 22, 2012

Ramadhan datang lagi


Assalamualaikum...

Alhamdulillah, Allah panjangkan umur utk bertemu lagi dgn Ramadhan
dah 2 hari puase
tahun ni aku da set azam sendiri bile dtg Ramadhan
berbeze dgn tahun2 lepas
aku nk usaha khatam Qur'an, InsyaAllah :)

kalau tahun2 lepas ader jgk bace Qur'an waktu Ramadhan
tp xpenah khatam pon
n awl2 je smngt bace
bile da last2 tu mcm daa lemau

kalau boleh nk khatamkan dgn mknenye sekali
seyesly, sgt beze bile bace Qur'an bersame maknenye
rase cemane taahh...
tp rase nak bace nak bace nak bace dan nak bace laaagii

aku harap semangat ni kekal smpai akhir Ramadhan
xnk hangat2 taik ayam jer
harus istiqamah !


yukkk laa temen2..
kite bace Qur'an 2 mukasurat sebelum n 2 mukasurat selepas tiap2 solat fardhu
sekejap jer..xamik mase lame pon
pastu tgk skali maknenye
boley same2 khatam Ramadhan ni ;)

InsyaAllah, kite boley jadikan ni sbg latihan
tuk terus diamalkan pade bulan2 yg lain jgk...




Sunday, June 17, 2012

harus kuat !

Assalamualaikum...

sekarang aku p0sting 0rth0paedic,da minggu ke-6 dah
tapi entah laa
hari ke hari rase semakin hilang semangat
senang rase l0st dan yg sewaktu dengannye

w0rd yg paling byk aku dgr drp doctor adalah PROACTIVE
salu doctor suruh medical student proactive
masalahnye...
ader rase nak proactive tapi xkesampaian
ak p0n xtau laa kenape *sigh*
xkan nk terus-terusan camni..

banyak bende baru kene blaja dlm p0sting ni
every week pulak tuka2 team
yg team lepas p0n ak xterc0ver
dah kn msuk team lain
blaja bende lain pulak

salah sendiri..
malas,tak istiqamah,suke keje last-minute
tulaa aku *sigh lagii

takut bile pk mase depan
rase cam xlayak jadi d0ct0r
hari2 ak try pk p0sitif
tp yg negative tu tetap dtg jugak



ya Allahh..


Wednesday, June 6, 2012

pesbuk

Assalamualaikum...

zmn skrg ni sure sume ader pesbuk
payah sgt daah nk jumpe 0rg yg xde pesbuk
tua mude kecik besar m0stly sume ader
zaman tekn0l0gi kate kaaaannn ;)

xsalah p0n ader pesbuk
tp lagi baek kal0 kite gunekan ke arah yg bet0l
kalau b0leh biarlah pesbuk kite tu mnjadi saham kubur kite jgk kelak
p0st bnde yg mngajak manusia ke arah baek2
then 0rg bace..
then 0rg tu tergerak hati nk f0ll0w bnde yg kite p0st tu..
kan dpt pahale free...senang je kan?
j0m jadikan fb ni tmpat nk k0ngsi ilmu, k0ngsi bnde baek2 ;)

j0m laa kite semak balik pesbuk kite
tapis balik gamba2 kite kat sane
yg rase xtutup aurat tu delete cepat2
jgn biarkan kite dpt d0se free bile 0rg tgk
tgk balik status kite dulu2
kalau ader yg mngutuk2 delete je laa
watpe kite nk citer2 kat fb
xde dpt ape p0n kan?
0rg yg bace lam fb tu bkn b0ley t0l0ng buat ape p0n..

ak p0n sedang mncube baiki diri
kadang rase gatal je tangan nk update status fb
kalau dulu laa,
mase awl2 kenal fb,rase sume bnde nk bgtau kat fb
suke sangaat bile 0rg k0men status kite (tah pape) -.-"
tp skrg aku cube..
tiap kali nk p0st status ak akn pikir
perlu ke bgtau kat 0rg?
perlu ke p0st status cmtu?
s0 skrg ni ak sedang cube kurangkan update status kpd bnde2 xperlu :)

p/s: kadang kite tak sedar ape yg kite buat b0leh mndatangkan d0sa..same2 laa saling memperingati :)


Wednesday, May 23, 2012

tanpa disedari

Assalamualaikum...

kadang2 tanpe disedari
kite da buat 0rg terase
kadang2 kite rase bnde tu remeh jer
xde maknenye 0rg nk terase
tapi..
tanpe disedari we hurt them
unintenti0nally

kadang2 tanpe disedari
kite da buang byk mase
mkn tid0 sk0la ngenet tv f0n
xsedar yg mase kite makin kurang makin kurang
mase kite beribadat dan ingt pade-Nya makin sikit
makin byk pulak mase kite luangkan tuk dunia

kadang2 tanpe disedari
kite makin jauh dgn mak ayah
kite di sini, mereka di sane
kite sibuk, mereka pulak menanti kabar kite
tanpe disedari mereka rindukan kite..
tapi kite??
rindu, tapi nk k0l p0n susah

kadang2 tanpe disedari,
usia kite makin bertambah
sedarkah kite semakin bertambahnye usia semakin dekat kite kpd mati?
kite takut bile pk mati
tapi...
kite xsimpan p0n bekal siap2 utk ke sane
siapkah kite andai es0k mase kite untuk pergi?


Astaghfirullah
ya Allah beri ak petunjuk
jgn biarkan ak terkapai2 sendiri

~peringatan utk semua~


Friday, March 9, 2012

undescribable feeling

Assalamualaikum..

bagi mereka yg xtau,ak mengulang tahun 3 pengajian sebab sangkut kat satu posting..s0,ak kene ulang setahun bersame dgn juni0r2 bwh aku..memang,mule2 susah sgt..nk adapt,cari kwn baru,rase malu~sume ader tapi Alhamdulillah,janji Allah itu benar..Allah xkan mbebankan hamba-Nya kalau dia xmampu..ternyate,aku mmg mampu!

waktu exam pulak,terase byk sgt pert0l0ngan daripada Allah..s0klan yg ak xtau jwb mmg ak serahkan pade Allah sungguh2,yakin yg Allah akn t0l0ng aku~dan berkat d0a ummi yg xputus2,ak berjaye harungi exam wlaup0n ader satu p0sting tu ak xbape yakin sgt sbb kuar s0klan yg unexpected..

s0,sepanjang nk tunggu result kuar,ak mmg bimbang kat p0sting yg ak xyakin tu~mcm2 setan bisik lam hati aku yg mmg b0ley buat ak rase aku akn fail~ak call ummi bgtau sal nih..ummi kate,jgn dengar dan jgn layan sgt perasaan tu~usaha dah,seterusnye kite serah bet0l2 kat Allah..tenang sket rase~tiap2 mlm ak s0lat hajat tuk diri sndiri n kwn2 biar kami sume lulus..mmg ak serah sungguh2 kat Allah,kal0 ader perasaan2 yg akn mbawe tuk ak fikir yg ak akn fail lagi cepat2 ak buang ja0h2

ak xbalik kampung smntare nk tggu result~mmg b0san gilak..then a day bef0re the result,mmg ak xsenang duduk daa..mmg ak tawakal,tp perasaan takut tu still dtg~tangan ak sendiri p0n rase cam ketar2 je daahh O_o result lak lambat kuar aritu n mmg perasaan ak bdebar lain macam sgt waktu tuuh,xtau knape

but..Allah kn0ws best~

Alhamdulillah,ak lulus sume p0sting n berjaye naik 4th year medicine..gugur jgk laa air mata waktu tuuh~susah nk describe mcm mane perasaan nye,tp buat sape yg pernah gagal sebelum ni mesti d0rang tau cemane perasaan tuh~syukur sgt2..cpt2 call ummi :)

but..dlm mase ak gembire,ader jgk sahabat2 yg bsedih~same seperti ak sedih waktu tgk result ak yg dulu~ak harap mereka tabah..Allah sedang menguji mereka




p/s: cuti 2 bulan !

Thursday, February 23, 2012

Oh blackberrrrrrr.....

Assalamualaikum....

Oh blackber
Ko nak tau nape aku suke kat kau dulu?

1) sebab ko ader kaler putih...nmpk cam suciii je ;)

2) sebab keypad ko kecikkk...ramai org xsuke ko sebab ni,tapi ak suke!~cam comeyyy je keypad kecik2 susun cam tu

3) sebab ko ader bbm...cam len dari yg len je,nnti boley la suh laki ak kai bb jgk...boley bbm slalu~eehhh??

4) sebab ko ader BIS...boley fb,twitterr n ym everywhere ;)

5) sebab ko besar...hahaha


Tapi kan sekarang.....

Ko da xmacam dulu...ko da lain dari dulu
Padahal umur ko xsampai setahun pon lagi
Camni aaaa :(

Ko salu hang..
Ko hang when i need u the most *giler daaah aku

Bbm pon salu wat hal
Lambat sampai...nk tnye bnde penting ponnnn payahh
Haisshhh

Fb pon same
Notification xmasuk
News feed tanak refresh
Ak salu xsedar sape yg komen status ke,fren request ke
Nnti org ckp ak sombong plaaaaakkk
Sume ko pnye pasal laa blackberrrrrrr

Kalo ko terus2 camni
Ak xdapat laa mnepis anasir2 negatif yg suh ak tuka ko nga fon lain
Ko naaak?xnaaaaak kan?
Haaa,so jgn laa buat perangai


P/s: giler daaaaahh aku nih * post-exam syndrome*

Sunday, January 8, 2012

Cobaaaaaaaaannn

Assalamualaikum...


Tersangat laa lamer x update belog
Da x gune broadband skang sbb da terminate akaun..broadband rosak
So skang sume gune fon jer
yg mane ak xmik pelan tenet,juz boley bukak fb,twitter,ym jer
Haaaa,sebab tu laaaa
*byk lak citernye*

Mnggu lepas ak diserang demam pas balik dr peneng
New year ritu blk peneng uma abg,rindu ank buah (kaseh n haziq)
Then slase ptg tu da rase xsedap badan...demam,sejuk,pening sume laa
Seb bek ade housemate yg prihatin
Masakkan bubur,bg ubat,basahkan kepale *heaven giler*

Demam baik esoknye n ak siap pegi ward lagi
But then pas abes teaching demam ak dtg lagi
Da la time teaching tu da ase len mcm...sabar je lah
Lame plak tu bdiri nk tnggu teaching abes
Balik uma je tros collapse tas katil...huu

Slame ni kalo patient sakit salu nasehat suh jmpe doctor cpt2
Tp time sndiri sakit tau pon takut nk jmp doc
Bkn takut ape...
Takut doc bg diagnosis pelik2 n unexpected *cover2*
so terpakse ler telan panadol jer

Sepanjang weekend ak demam...
Duk tas katil je...bed rest,telan panadol
Seb bek ummi ader bg air zam2 ritu..pnawar jgk lah
Time ni laa kepale otak duk ingt byk agi x stadi
Case write up x ciap lagi laaa~haiisshh

Alhamdulillah,ak da sehat arini
Sihat...sebelum sakit~insyaallah ak akn ingt pasni

*harus lebih berusaha lepas nih!*