Monday, October 31, 2011

:: jantung hatiku ::

Assalamualaikum..






tanpa ummi,aku bukanlah aku yg skrg
waktu aku senang,susah,jatuh,xkuat...ummi sentiase ader

tadi result keluar
Alhamdulillah,ak lulus dua2 p0sting
n ummi lah 0rg yg paling gembire bile ak k0l bgtau result
ummi kate,ummi xputus2 d0a utk aku dari waktu aku exam,lepas exam n sampai ke hari ini..
terharu rase..
aku tau semua ni berkat d0a ummi jgk

ak x mgkin kuat tnpe ummi
semangat,d0r0ngan,d0a sentiase ummi beri
ummi selalu d0a pnjg tiap kali lepas smyg
mgkin ummi d0akan tuk sume ank2 dia
kdg2 ak teringin nk dgr ape je yg did0akan ummi

ak syg sgt ummi
kal0 b0ley ak nk hari2 ngan ummmi n jage dia..


sem0ge ak akn jd anak yg b0ley mbahagiakan ummi kelak~amiinn

Friday, October 7, 2011

BUKAN SAJA2...

Assalamualaikum...

sekadar peringatan utk diri sendiri
ak c0py paste drp 0rg..sm0ger bermanfaat tuk sape2 yg bace :)

BUKAN SAJA2 Allah meletakkan anda dlm BIDANG itu
BUKAN SAJA2 Allah mengurniakan anda KEPAKARAN itu
BUKAN SAJA2 Allah memasukkan KELEMAHAN itu
BUKAN SAJA2 Allah memberikan UJIAN sebegitu
BUKAN SAJA2 Allah membiarkan anda mengemudi dlm KEADAAN sebegitu

......

MELAINKAN Allah tahu anda akan memberikan sesuatu dlm bidang itu
MELAINKAN Allah tahu anda bakal membiakkan ilmu2 itu
MELAINKAN Allah akan temukan anda dgn insan2 ikhlas membantu
MELAINKAN Allah mahu menguatkanmu
MELAINKAN Allah mahu anda tahu betapa tingginya kasih sayangNYA padamu

......

Adakah anda masih lagi tidak BERSYUKUR?



p/s: xjadi nk delete bl0g..biarla bhabuk n xupdate skalip0n,InsyaAllah xkan delete ;)

Tuesday, October 4, 2011

terase

Assalamualaikum...






:: terase nk delete je bl0g nih ::

(_ _)

Monday, August 22, 2011

pejam celik pejam celik

Assalamualaikum

Ramadhan da hampir ke penghujungnye..
sekejap je raser
lagi beberape hari Syawal plak dtg
same2 la kite muhasabah diri sndiri
h0w's 0ur ramadhan this year..
adekah same je cam thun lepas?
0r lebih baik drp tahun lepas?

still xterlambat tuk kumpul pahale 10 mlm terakhir nih
kal0 pegi masjid2 waktu nih saf makin berkurang dah
g0l0ngan mude remaje ni lagi laa
kal0 kat kamp0ng2 tuh penuh nga 0rg tua je
malu kan?

j0m laa kite penuhkan masjid2
xmampu buat 20 terawih,kite buat 8
bukan lame sgt p0n kan..
lagip0n bulan ramadhan je yg ader teraweh2 nih
bulan lain xde,rugi laa kal0 lepaskan cmtu jer
wlaup0n sunat,byk pahalenye..

"Raya itu tampak indah kerana 'bestnya' itu ada di depan mata kita.
Manakala Ramadhan, 'bestnya' pula akan kita ketahui kelak di Akhirat.

Sebab tu la ramai careless dan tak sabar nak habis Ramadhan. Rugi Isn't it"


p/s: ayuh temen2,kite hidupkan lagi akhir2 Ramadhan nih !

Wednesday, August 3, 2011

sh0rtcase surgery

Assalamualaikum...

lame giler x update
cam da mls nk bukak bl0g skang
lgp0n xde bnde yg significant nk diceritekan

tp,arini ader bnde significant yg dah berlaku~haha
s0 saje gatal tangan nk cerite kat cni ;)

kalau dulu time surgery xde sh0rtcase camni
skang da lain da..ader 2 sh0rtcase yg xdketahui akn keluar ape
utk pngetahuan k0rang..
sh0rtcase ni cam exam pendek la
kite akn diassess 0leh d0ct0r
kalau dulu bile sebut je sh0rtcase,means kn examine patient depan d0ct0r

tp skang da x,
d0ct0r b0ley bg ape saje tuk sh0rtcase
kalau cam tadi,ader yg kn examine patient
ader yg kn interpret chest x-ray,ader yg kn identify instrument
yg samenye,sume kn dilakukan depan d0ct0r

spat0tnye 2 d0ct0r yg akn assess
tp time ak td ader s0rang d0ct0r je yg assess tuk 2,2 sh0rtcase tuh
n d0ct0r tuh adelah pr0f yg ditakuti rmai n terkenal dgn auranya tersendiri
lagi s0rang d0ct0r xdtg...da la d0ct0r yg xdtg tuh sgt baek O_o

first pegi kat dia p0n da cuak
first s0klan dia tnye, "u pandai ape"
xkan laa ak nk mngaku ak pandai kan
s0 ak ckp je laa xpandai
"mcm mane nk jwb s0klan i nnt kalau xpandai?" haaa,kan da kene O_o

patient tuk ak sh0rtcase tu kbetulan xde kat katil
s0,pr0f tpkse pegi kat katil lain
dr awal smpai abes ak examine patient tuh mcm2 dia tnye
n byk kali kn marah
tiap kali ak salah,ak akn ckp "i'm s0rry pr0f"
n tiap kali tu jgk laa pr0f akn ckp "s0rry d0esn't make any sense,d0nt't say s0rry"
tp.....ak still ckp s0rry gak pastu kal0 salah

mmg byk la kena..sian lak kat patient tuh xbsalah
tpkse gak dngar ak kn marah
bile da last2 tuh baru laa ak cam byk b0ley jwb
n mcm da sm0oth sket
yg s0klan2 pr0f tnye tuh ak tau je,tp mybe sbb nerv0us k0t
tah laa...

bile da abes tuh,ak butt0nkan balik baju patient,
ckp s0rry n thanks kat dia~sian pkcik

m0ve 0n t0 the next sh0rtcase..
mase nk pegi kat tr0li instrument tuh,ak xputus2 d0a lam hati
supaye pr0f amik instrument yg ak tau
n Alhamdulillah,pr0f amik chest tube
n everything runs sm0othly
dia tnye,ak dpt jawab
n dia xde marah2 dah pastu ;)

skang hnye mmpu tawakal je lah
h0pe dgn keberkatan Ramadhan nih,
pr0f lembut hati bagi ak lulus

Insya-Allah !

btw,selamat berpuase k0rang! :)

Wednesday, July 13, 2011

just an update

Assalamualaikum..

da msuk 4th week p0sting surgery skang
nk kate busy tu xde sgt p0n
surgery,as usual..blurr,rileks n kdg xtau nk watpe
tp dsebabkan ak da msuk sec0nd time p0sting ni..
s0 ak cam da ader idea la pe nk buat ;)

Alhamdulillah,da slamat anta first case write up tadi
tngggal satu je lagi yg nk kn submit mnggu ke-6 nnt
pr0f ak sgt sgt amat laa busy
xbkesempatan p0n lagi tuk teaching n jumpe nga dia lagi
tapi dia mmg sgt baeekkk...neur0surge0n :)

byk gak la hikmah tas sume yg blaku kat ak b4 this
sec0nd time msuk p0sting nih ak rase byk sgt pbezaannye
kal0 dulu ak cam tak0t2,nk buat smthng tu pikir byk2 kali dulu bru buat
tp skrg tak dah...
nak tnye2 s0klan kat d0c p0n ak xtak0t dah
n ak xtak0t dah kal0 xdpt jwb s0klan d0c/even if tnye s0klan 'b0d0h' sekalipun
sebabnye....ak third year medical student ;)
time third year ni laa segale kesalahan dbenarkan n dimaafkan
means kite akn learnt smthg fr0m that
tapi,kal0 fifth year still buat ksalahan yg third year buat...
mmg fatal mistake!

tadi ader sembang2 ngan s0rang uncle chinese nih
ak xtau dia msuk ward sbb ape
ak jmpe dia td p0n sbb ade d0c pnggil suh jd tukang translate
d0c tu xpaham melayu
dia nk amik darah uncle nih tp veins uncle ni sume cam da c0llapse
s0 agak susah nk cari suitable l0cati0n f0r ven0puncture
byk kali dia kn cucuk tp darah still xkuar2 jgk

ak kagum nga uncle nih
dia xkesa p0n kn cucuk byk2 kali
tp uncle nih ckp kat aku,dia xnk d0c tu amik darah dia
kasar katenye..
uncle tu xkesah nk cucuk byk2 kali p0n tp biar sl0w2,lembut2
kesian uncle..
ak nk je ckp kat d0c tu please be gentle t0 this uncle
tp xterkeluar lak
ak hnye mampu pegang n tenangkan je laa uncle tuh
last2 sume tmpt xdpt n d0c tu tpkse amik kat fem0ral artery
sian uncle...tpkse tahan sakit

dlm hati aku,
kal0 ak da jd d0c es0k2,ak xkan jd mcm d0c tuh
InsyaAllah..
patient als0 are human
they have their right t0 be treated as a human

*byk bnde ak dpt blaja kat ward arini..kisah uncle tu adlah sebhgian drpnye* :)

Wednesday, June 29, 2011

c0uple adalah haram?

Assalamualaikum..

ak c0py artikel ni drp 0hislam.com
sekadar peringatan tuk kite semua terutamenye diri sendiri
sem0ge bermanfaat ! :)


~~~~~~~~~~~~~~

Timbul suara-suara orang jahil yang mempertikaikan hukum agama yang mengatakan couple adalah haram. Bagi mereka, couple ini tidak haram sebaliknya sebagai jalan untuk mengenali pasangan masing-masing dengan lebih dekat lagi. Itu memang ada benarnya jika anda tidak fikir dalam-dalam. Mengapakah Islam melarang penganutnya untuk bercouple-couple ini?

Dalil yang lebih kuat menentang hubungan percintaan ini terdapat dalam Surah Al-Israa’(17) ayat 32:

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”

Ini adalah dalil-dalil daripada Al-Quran. Bagaimana pula dengan hadis rasul kita, Nabi Muhammad S.A.W.? Dalam hadis, baginda rasulullah telah memperincikan jenis-jenis zina. Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda:

“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti.”..

Cuba renungkan ini:

1. Org yg bercouple tak mungkin menundukkan pandangan terhadap kekasihnya.
2. Org yg bercouple biasanya berdua²an dgn pasangan kekasihnya, baik di dlm rumah atau luar rumah.
3. Wanita akan bersikap manja & mendayukan suara saat bersama kekasihnya.
4. Bercouple akan membuatkan saling menyentuh antara lelaki & wanita, meskipun hanya berjabat tangan.
6. Org yg bercouple, boleh dipastikan selalu membayangkan org yg dicintainya (zina hati)

yg haram tetap haram…

Bagaimana ingin mengelakkan semua ini? Ianya dipanggil Ta’aruf.

>>> Islam sendiri tahu mmg fitrah manusia untuk sayang-menyayangi..dan islam dah p0n menetapkan cara yg bet0l tuk mengelakkan c0uple2 nih~iaitu dgn ta'aruf :)

p/s: j0m belajar berta'aruf! ;)

Friday, June 24, 2011

kembalikan kreditku !!

Assalamualaikum..

da laa ngah miskin
kredit lak ilang cenggitu jer
skang da tkut nk t0p-up

*tensen

*bye

Wednesday, June 15, 2011

failure is n0t a w0rst thing ever~

Assalamualaikum...

saje nk update
skang ak still kat ganu
new sem start 20/6/2011
s0 mmg ak stay kat umah je
n kebetulan ank buah ak yg ke-3,syed m0hd haziq zikry lahir
mmg meriah aa umah
n tuk temp0h ni ak jd full-time babysitter
bkn jage haziq,tp kakaknye,qaseh maysarah n ank buah ke-2 ak aleesya
budak2 nk mbesar,nakal t0ksah cakap ler O_o

byk gak aa ak berfikir sepanjang cuti nih
terutamenye sal kegagalan ak baru2 nih
n Alhamdulillah,ak da b0ley menerima
ummi n femly ak p0n byk mny0k0ng ak

mungkin,kegagalan ni bukanlah sesuatu yg teruk sgt
ak sepatutnye bersyukur sbb ak diberi peluang ke-2
dlm rmai2 tuu,ak yg Allah pilih
Allah bg ak peluang tuk belaja lagi
tuk tajamkan lagi clinical skill aku
mungkin,b4 this ade bnde yg ak xsempat blaja
mybe after this ak akn dpt blaja banyak lagi
in 0rder t0 be a safe d0ct0r t0 patients

s0,ak redha..
ak akn start ngan surgery p0sting
pastu O&G,jkm n internal medicine
8 weeks f0r each p0sting
m0ge ak dpt buat lagi baek kali nih
n kalau ak gagal lagi lepas ni...xkan ader dah peluang ke-3

semangat meirah!

Monday, May 30, 2011

gagal...lagi~

Assalamualaikum..

ye,ak gagal lagi
n kali ni lagi teruk
sbb ak kn repeat the whole year
xleh nek tahun mcm kwn2 yg len

sedey
sangat...

tp ak cube
tuk think p0sitively as i can
ak da usaha habis2 san rasenye mse reseat bru2 ni
tapi....still xdapat jugak
mungkin rncngan Allah tuk aku lain
mungkin kejayaan ak dtg lmbt sikit berbanding 0rg lain

*perlu kuat n tabahkan hati*

Sunday, May 22, 2011

exam

Assalamualaikum..

0k,ak malas nk smbung citer pindah umah tuh
biarlaa tergantung cenggitu jer~haha
*giler pemalas

bes0k 24/5 ak exam
exam reseat p0sting internal medicine
pagi s0k ader paper OBA(one best answer) & KFQ(key-featured question)
petang lak written 0sce (yg ak citer ade stesen2 tuh,tp tuk written tade examine patient)

luse lak exam clinical 0sce
time nih bru ader stesen2 tuk examine patient

harap sangat dipermudahkan kali nih..
InsyaAllah,setiap kesusahan pasti ade kemudahan :)

Wednesday, May 18, 2011

pindah rumah

Assalamualaikum..

khamis baru2 nih ak dpt k0l dari 0rg pejabat
sbb b4 nih kit0rng ader wat rep0t sal ker0sakan umah
dinding b0c0r,kuar air kal0 ujan
bilik ak aa plg teruk..
abes basah dinding n air btakung bwh katil kal0 ujan
n dsebabkan tuh byk giler kulat naik kat dinding *geli weyy
da lame wat aduan,bru time nih d0rng bertindak..

then akak pejabat tuh suh kit0rng pindah
dia suruh kemas2 brg mlm tu jgk,es0k nye mmg kn pindah
senang n sdap je dia ckp
dak uma ak dh laa 2 0rg ader kat kg lagi
ak try la bgtau akak tuh sal nih
n dia juz suh kit0rng pakat2 kemas brg mereka yg 2 0rg nih
brg nnt 0rg pejabat akn tlg angk0tkan kai l0ri kecik
lagi skali..sng je d0rang ckp *byk giler k0t brg O_o

then,nk xnk tpakse laa stuju
0rg pjabat smngt giler nk agktkan brg pg tuh jgk
terutamenye yg lelaki2
dsebabkan ak n kwn ader kelas pg tuh,s0 mtk laa d0rng dtg k0l 2 pas jumaat

pastu kemas laa brg2 yg sgt amat byk
ngan buku2 yg time blaja kat ind0n dulu byk giler k0t
akhirnye b4 k0l 2 kit0rng da abes kemas barang tuk 5 0rg
termasuk laa brg 2 0rg kwn ak yg kat kg skang tuh
penatnye t0ksah ckp laa..

tggu punye tggu punye tggu punye tggu
btg id0ng 0rg pjbt tuh lgsung xnmpk
k0l k0l pjbt x agkat..last2 da nk k0l 4 k0t
tpkse laa kit0rg pegi pjbat nk tny sal nih
*kit0rng duk luar,s0 nk pegi pjbt tu agk mls gak laa O_o

smpai sane akak tu ckp l0ri nk agk0t brg kit0rng tuh xcident
xcident dpn bngunan tmpt kit0rng tnggl
*lgsung xl0gik sbb wktu kit0rng turun td tade pape xcident blaku p0n
akak tu ckp nape x k0l je pjbat
kit0rng gtau laa da byk kali k0t k0l tade 0rg agkt
b0ley pulak dia kate tep0n r0sak
*pdhal masuk je line bile k0l..xpaham bet0l ak O_o

then tggu lagi..d0rng xsmpai2 p0n
sampai k0l bape tah dgr ader s0re mkcik2 kat luar umah
d0rng ckp dtg nk agk0t brg kit0rg
biar betik !!!
mkcik2 k0t..brg da laa byk~kesian giler
lelaki2 yg kat pjbt yg smngt giler nk agkt brg tu lgsung tade
*sab0r je laa

bl0k yg kit0rng duk skang ni bl0k A,tingkat 3
kn pindah ke bl0k B..tingkat 6 plak tuh
agk0t laa sume brg yg byknye tuuhh..peti ais,mesin basuh bagai
then pegi laa ke bl0k B yg kit0rng bakal masuk tu
dgn hasrat tuk setel sume2 brg n kemas
n tau x pe yg berlaku??




teeeetttt..nnt aa ak sambung
da mls nk taip~haha


p/s: ak da l0ngcase ptg td ;) mggu depan da stat exam~

Sunday, May 15, 2011

sekadar peringatan bersame

Assalamualaikum..

ni sume ak qu0ted drp 0rg
sekadar ingatan & peringatan
sm0ge kite tdk lupe & lalai :)


1) KENAPA AKU DIUJI

QURAN MENJAWAB :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

2) KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAMKAN

QURAN MENJAWAB :
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

3) KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB :
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

4) KENAPA RASA FRUSTASI?

QURAN MENJAWAB :
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
(Surah Al-Imran ayat 139)

5) BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB :
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat : 45)

6) APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB :
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... "
(Surah At-Taubah ayat : 111)

7) KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
(Surah At-Taubah ayat 129)

8) AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB :
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
(Surah Yusuf ayat 12)

~InsyaAllah,sama2 muhasabah diri :)

Wednesday, May 11, 2011

kuat ! kuat ! kuat !

Assalamualaikum..

aku rase semakin rapuh n lemah akhir2 nih..
hari ni saje da byk bazir air mate
cepat nau rase sedih
ak xkuat, ya Allah

byk je rase dugaan sepanjang reseat nih
patient kat ward nye,mslh2 kecik ngan kwn2
kdg2 smpai 0ne time tuh rase cam lemah sgt
mcm xkuat je nk g0 0n..

luaran nmpk bese je,dalam Allah je yg tahu aku cemane
saat ak rase xsmngt,lemah..ak salu tetapkan lam hati yg Allah ade ngan ak
dia tgh tng0k ak,mcm mane ak hadapi ujian yg DIA bg
n ak salu tetapkan lam hati yg ujian2 ni mmg sume ak mmpu hadapi
pastu baru aa rase tenang sikit

ya Allah...
bantu ak spnjg reseat nih
tnggl lagi 2mnggu
permudahkan n lancarkan laa segalanye
kuatkan ak spye ak xmudah lemah semangat
ak nk naik tahun,ya Allah!

p/s: bile ak sedih,ak salu ingat ummi...rindu giler~

Thursday, May 5, 2011

hari ibu

Assalamualaikum..

dengar2 0rang kate hari ibu 8mei..ahad nih la kan
sume duk sibuk pk nk beli adiah ape kat mak2 msing2
asal hari ibu je nk beli hadiah kan..
ak p0n xtau sgt sejarah hari ibu nih
adekah hari ibu nih same sejarahnye ngan hari valentine 0r etc?

tp kal0 ik0tkan..
xperlu hari ibu ni p0n xpe kan
xsmestinye hari ibu ni je kite nk ingt ibu kite,
nak beli hadiah kat ibu kite,
nak sayang2 ibu kite

spat0tnye hari2 p0n kite b0ley buat mcm tuh
tp bab2 beli hadiah tu bg yg mampu je la kan ;)
*cam ak ni xmampu la weyy

ibu kite xharap p0n nk dpt hadiah2 tu sume
cukuplaa bg dia bile kite jd ank yg baik,
ank yg s0leh n s0lehah buat d0rng
xsakitkan hati dia,h0rmatkan dia,bahagiakan dia,d0akan dia tiap2 kali smyg...en0ugh k0t

besar kan jase ibu kat ank2..
bg ank p0mpuan,bile d0rng sndiri jd ibu baru d0rng akn tau cemane..
susah payahnye nk mngandungkan ank,mlahirkan n mbesarkan ank
ngan mcm2 karenahnye t0ksah cakap laa
xcaye g tnye mak msing2

tp ibu kite ttp sabar,ttp sayang kite
dia xpenah biarkan kite..bg kite mkn,cukup keperluan
smpai laa kite besar n bjaye~huu
sbb tu la d0se derhake kat mak sgt2 laa besar
n redha Allah tu tletak pade redha mak ayh

s0..
hargai laa mak k0rang selame d0rng masih bernafas kat tas dunia nih
berbakti laa sebanyak mngkin tuk d0rang
jgn laa sekali2 mnderhake kat d0rng
kite xlayak weh nk buat cmtu kat d0rng..

kal0 sesetengah 0rg tu,hari2 b0ley sms bf/gf
pe kate kal0 hari2 sms mak pulak
tnye kabar d0rang,tnye tgh buat ape..
msti bahagia mak2 k0rang ;)


"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)"

[ Luqman 31: 14 ]

Sunday, May 1, 2011

mampukah aku..

Assalamualaikum..

takut aa bile pk mase depan
bimbang sume ader..
xtau lagi ak cemane es0k2
nk2 bidang ni bkn senang
kn bersungguh2 baru mnjadi..

Allah melihat usaha,bkn hasilnye..
ak ni bkn laa jenis yg berusaha sangat
mudah mnyerah pade rase malas,mengant0k..
Allah bg ganjaran atau balasan tu setimpal ngan usaha kite
sbb ni aa k0t ak gagal p0sting baru2 nih..
xcukup berusaha lagi~huu

blk baru nih ader bercakap nga umi sal nih

AKU: takut aa,mi~takut xleh naik 4th year nati..

UMMI: nk tak0t ape..yg penting kite buat keje kite,USAHA~Allah nk bagi xmb0h bagi terserah laa..DIA tahu blake mane h0k baek tuk kite..DIA h0k wat kite,DIA tau la..ummi d0k heran lgsung kalu akak gagal p0n,asalkan akak ushe d0h~mcm ustaz lam tv kab0 baru nih..ustaz ni wat perumpamaan~kalu kite mit0k biskut ngan Allah,xsemestinye Allah bg biskut ke kite..mgkin kali ni Allah bagi lempeng pul0k..bkp?mgkin sbb nati kalu kite mkn biskut tu,kite sakit per0t..Allah tahu blake,d0ks0h bimbang laa..kite wat keje kite,keje Allah kite xs0h campur..dh ushe d0a,tawakal~

AKU: ~~

Ya Allah,bantu aku..
beri aku yg terbaik
InsyaAllah,aku akn terima semuanya~

Sunday, April 24, 2011

.............

Assalamualaikum


ya ALLAH,

bile aku da berjaye es0k2,
jgn jadikan aku 0rg yg lupe akn mak ayah,
ingatkan laa aku akn jase2 & peng0rbanan mereka..


p/s: aku bukan laa aku yg sekarang tanpe mereka~

Monday, April 11, 2011

gagal~

Assalamualaikum..

Allah hanya menguji hamba-Nya sesuai dgn kemampuan hamba-Nya..
dan Allah jugalah sebaik-baik perancang...
semua yg berlaku ada hikmahnya~
siapalah kita untuk melawan takdir-Nya

ya..aku sedih
sangat..
tadi result sem 2 kuar..
pas da tau result tadi,ak cube tuk tahan air mata drp kuar
tp xmampu..
balik je bilik ak menangis semahu2 nya
ak da cube tuk +ve thinking tp xberhasil..

then,ak cube k0l ummi..
tp lagi parah bile dgr suare ummi
jd sebak giler..langsung xleh nk cakap
kesian ummi..bimbang dia kat ak~
ummi bagi kate2 perangsang tuk aku kuat

then..
ak mula sedar
mungkin Allah nk ak belajar smthng drp kegagalan nih
n gagal tu bukan laa bererti yg kite nih teruk
lagip0n ak hnye gagal satu p0sting jer
kwn2 ak yg lain ader yg gagal 2,3..
n even ader yg kn repeat tahun lagi
s0,ak kire beruntung lagi
ALLAh hnye uji ak sikit jer
Subhanallah

s0,sekarang..
aku redha,ak terima ya ALLAH
ak akn cube wat yg terbaek tuk reseat nih
InsyaALLAH

aku fail p0sting medicine
xtau lagi fail te0ri ke ape..s0k bru ader perjumpaan nga d0ct0r
n ak akn start reseat start 3/5-23/5
s0,ak akn balik kampung es0k..amik semangat

p/s: d0akan ak kuat...d0akan aku berjaya!

Tuesday, April 5, 2011

0sce medicine~

Assalamualaikum..

da abes exam arini..
tp l0m bebas spenuhnye sbb ader satu lagi paper ari jumaat
exam zT (hubungan etnik)

0sce medicine td byk k0t ak cuai..terkilan lak~huu

start lam k0l 10 am td
cam bese,5 minutes f0r each stati0n
ader 5 stesen medicine, 2 stesen PPD,5 stesen rest
byk sgt rest stati0n kali nih..penat menunggu~

1st stati0n:
cam bese laa,ak lbh suke memilih tuk rest dlu
tenangkan fikiran *cesss k0n0n

2nd stati0n:
PPD..kn tgk vide0 bkaitan percakapan se0rg d0ct0r ngan patient
dr ni ngah nk educate patient dia sal unc0ntr0lled diabetes
*5minit tuk tgk vide0..2,3 kali k0t ak ulang2 vide0 tuh*

3rd stati0n:
PPD stati0n gak
kn jwb s0klan bkaitan vide0 yg da tgk tuh
s0klan tnye sal maj0r mistake lam vide0 tuh
n h0w t0 impr0ve patient educati0n in this case

4th stati0n:
rest

5th stati0n:
ader gamba patient ngah tersenyum
dia ader sudden weakness left side 0f his face
s0klan tnye finding gamba tuh,diagn0sis n sympt0m yg patient may have
*ak rase ak salah k0t diagn0sis stati0n nih* O_o

6th stati0n:
ader gamba electr0cardi0gram (ECG)
patient dtg ngan chest pain
s0klan tny sal abn0rmality ECG tuh,diagn0sis n risk fact0r f0r that disease
0k k0t stesen nih..

7th stati0n:
rest

8th stati0n:
ader gamba patient jaundice (mata dia kuning giler)
patient nih l0rry driver,pr0misc0us,c0mplaint 0f lethargy,arthralgia (j0int pain)
0n examination patient ni ader liver tenderness
s0klan tny ape sign lam gamba tuh,p0ssible diagn0sis n investigati0n at this stage
*yg ni p0n ak ase salah jwpan ak~aaaaa*

9th stati0n:
rest

10th stati0n:
gamba inhaler tuk asthma
s0klan tnye ape name device tuh
state the medicati0n delivered by this device n indicati0n
pastu c0mplicati0n gune device nih
*stesen ni p0n ak xyakin sgt*

11th stati0n:
rest

12th stati0n:
patient dgn past hist0ry 0f partial gastrect0my f0r perf0rated gastric ulcer 10 years ago
dtg dgn pale..ape ntah lagi
lab finding hem0gl0bin dia rendah,mean cell v0lume (MCV) tinggi
s0klan tnye ape je abn0rmal finding dia,causes n investigati0n t0 c0nfirm diagn0sis

abessss

tawakal je laa
satu je ak mintak...xnk reseat!

p/s: tinggal exam zT je lagi satu ari jumaat nih..

0sce jkm~

Assalamuaaikum..

da bis 0sce jkm arini
xtau laa nk kate pe~cam bese aa
ader yg leh jwb,ader yg x..huu

start 0sce k0l 8.30 pagi tadi
ader 9 stesen jkm,2 rest n 2 PPD~
5 minutes f0r each stati0n..

1st stati0n:
rest..haha cam bese laa

2nd stati0n:
ader gambar 0rg ngah f0gging
kn listkan hazard2 yg ader tuk 0rg yg f0gging tuh
pastu bg cnt0h then sal surveillance
yg surveillance tu ak ase salah k0t jwpn ak~huu

3rd stati0n:
dia bg artikel..pastu kn jwb s0klan based 0n artikel tuh
ak xsempat bace sgt p0n artikel tuh
padahal pendek je p0m~huu
s0klan dia p0n ak men jawab jer
xsempat k0t nk pk lame2..huu

4th stati0n:
ni s0klan sal nutrit0n..rec0mmended nutrient intake
kn kire bmi,peratus nutrient sume laa
0k k0t yg nih :)

5th stati0n:
ader bg gambar sal referral system
pastu dia tny indicati0n f0r referral,pr0blem in referral n h0w t0 impr0ve
0k k0t...tah~

6th stati0n:
dia bg gamba..yg ni ak k0mpius sket~
mulee laa berm0n0l0g dalaman sndirian

"ni cam gmbr klinik desa..tulis je laa c0mmunity clinic"
"eh,klinik desa bkn rural clinic ke...salah2"
*cepat2 p0t0ng yg c0mmunity clinic td*
"ehhh,lam gamba ni ader jip laa..klinik desa ader pengangkutan ke? klinik kesihatan k0t nih"
*cepat2 p0t0ng lagi rural klinik td..h0d0h daa ketas jwpn ak O_o*

huu..then s0klan bwh2 tnye sal primary,sec0ndary n tertiary preventi0n

7th stati0n:
rest lagiii...hee

8th stati0n:
ni stati0n tuk prepare PPD
s0klan dia cmni: anda sbg d0ct0r kat klinik kesihatan nk buat health pr0m0ti0n pr0gram~sbb kat kg tmpt anda bertugas tu rmai 0rg yg mer0k0k n 0bese *based 0n data*
s0,anda kn discuss ngan penghulu kg sal nih..lepas da discuss,penghulu ni cam xstuju nga pr0gram anda..s0,anda kn cari reas0n nape dia x stuju n try pujuk dia tuk bsetuju laa ngan pr0gram anda ni..

ader ketas k0s0ng dsediakan..s0 c0nteng laa semahunye nk ckp pe nnt~

9th stati0n:
PPD stati0n..stesen ni dia nk tgk kemahiran kite berk0munikasi n leadership gittuu la~s0,ader laa 0rg yg akn blak0n sbg penghulu

aku : Assalamualaikum encik~saye dr mahirah,dr yg bertugas kat klinik kesihatan kg nih..
bla bla bla.... *ak terangkan laa sal pr0gram yg akn ak buat tuh

penghulu : saye bkn nk memperkecilkan kemampuan dr.tp,da byk pr0gram2 sebegini dijlnkan sblm nih tp xbjaye p0n~saye rase same je k0t kali ni

aku :mungkin penduduk kg encik b0leh menerima pr0gram yg akn saye buat nih,xsalah mencube kan? bla bla bla *duk merepek..ak da lupe da ak ckp pe

penghulu: ape jaminan dr yg pr0gram ini akn bjaye?saye bkn ape..kal0 ape2 hal saye jgk yg akn disalahkan

aku : *nk jaminan2 lak dh* lam hati
saye xberani nk bg ape2 jaminan tp saye b0leh jamin yg sy akn berushe sedaye-upaye tuk mnjayekan pr0gram nih..mungkin dgn adenye kjasame drp encik b0ley membantu sedikit-sebnyak utk mndapatkan kepercayaan 0rg rmai...blablabla *duk mngampu tuk penghulu

krriiiiingg!! l0ceng p0n bunyi..ucap terima kasih kat pkcik pnghulu n d0ct0r~terus kuar

10th station:
ader gambar sistem pelupusan sisa pepejal
s0klan tny sal purp0se bnde tuh n ape akn blaku kal0 xbuat sistem nih
then sal impact kat envir0ment n health kal0 sistem ni gagal

11th stati0n:
ni kn kire2..
ak ase byk salah k0t yg nih~aaaa

12th stati0n:
sal n0tificati0n...
ape je disease yg kn n0tify within 24hr n within 1 wk
n akta pe yg terlibat

13th stati0n:
sal n0n c0mmunicable disease (ncd)
ncd pe yg high kat malaysia
ape je m0difiable n n0n m0difiable risk fact0r
n preventive activities yg b0ley diambil

abessss

p/s: s0k tinggal 0sce medicine je lagi ;)

Sunday, April 3, 2011

advanced besday present~

Assalamualaikum...

:: 2 april 2011 ::

mekaseh abah! sgt xsangke akn dapat :)

*pic fr0m g0ogle*







i l0ve my parents s0 much! :)

Thursday, March 31, 2011

tanggungjawab~

Assalamualaikum..

cam berat lak tajuk kat atas tuh kan..
nk citer sket sal tanggungjawab~
specifically...t/jawab sbg anak p0mpuan
ni nk citer dari sudut pemikiran ak laa

ank pompuan ni kan nnt akn kawen
bile da kawen,t/jawab dia kepade suami la pulak kan
s0,b4 kawen tuh make sure laa tanggung dulu mak ayah
keje dulu kumpul duit banyak banyak banyak
tayah laa cepat2 nk kawen

mkl0mlaa kan kal0 kawen
belanje saje da beribu2,cam trend lak mtk hntaran p0n ribu2 jgk
kal0 keje p0n tade lagi mstilaa harap mak ayah nk tnggung sume tuh
kesian laa weyhh
pastu pas da kawen duk nga suami lak
tinggal mak ayah,duit xpenah nk anta kat d0rang..huu~

ak kal0 b0ley nk tangg0ng mak ayh ak dulu
da de keje,nk msuk duit kat mak ayh
InsyaAllah,tiap2 bulan
besar weyh jase d0rang
kal0 nk banding duit yg kite bg tuh
xterbalas..

ak citer nih sbb ak ader tgk blaku dpn mate
yg si p0mpuan nih seb0k nk kawen
kuarge lak bkn dr g0l0ngan yg sng
mak ayh laa yg kn pinjam sane sini tuk blnje kawen
xleh aa tgk...kesian!

make sure laa duit gaji first kite nnt..
bkn kite gune tuk sh0pping sane sini
tp gune laa tuk bg mak ayah
bangge weyh kal0 pat wat cmtu
ak kal0 b0ley xsabar nk keje...

p/s: siape laa kite tnpe mereka :)


Wednesday, March 30, 2011

0h exam~

Assalamualaikum..

skang ak ngah exam~final sem 2
baru2 ni ak da abes sume paper te0ri medicine & jkm
pasni tinggal lagi 2 0sce..
dsebabkan ader gap te0ri n 0sce,s0 ak decide tuk menenangkan fikiran di kamp0ng
*cesss alasan!

yg te0ri aritu xtau laa camne nk ckp
ader gak r frust
terutamenye jkm
ader kuar s0klan yg ak lgsung xhengat nk bace!
da laa 10 mrkh~huu
mmg memerah 0tak giler ah,sel0ngkar blk ingtn2 lepas
terkilan gak aa~haisshh

tp nk wat cemane kan..
bende da lepas..tawakal je lah

tp kan...

tak0t gak!
ak tanak aa kn repeat paper
huu,d0a je laa mtk ja0h..

p/s:

skang ganu asik ujan jer
sedappp tid0~sejukkkk ;)
buku tah ke mane,ak p0n tah ke mane daa


blogger-emoticon.blogspot.com

Wednesday, March 2, 2011

j0d0h

Assalamualaikum..

arini hati ak tergerak nk tulis sal nih
juz tuk peringatan kat ak n sape2 je yg bace bl0g ni
*kalaulaa ader yg bace*

j0d0h..
sume suke je ckp sal tajuk nih
n sume duk sib0k je nk cari j0d0h
tnpe mngire diri sndiri da layak ke bel0m tuk ke arah ini

bagi ak laaa kan
ak percaye satu je
j0d0h tu Allah da tetapkan
sume 0rg mmg da k0npem ader j0d0h msing2
da tertulis kat l0h mahfuz name j0d0h msing2
s0,tayah k0t nk bimbang2 sal j0d0h nih
Allah maha tahu n maha adil

sbb kan..
skrg nih cam da trend kapel2 nih
padahal kal0 p0n kite kapel nga s0me0ne 3,4,5 thun p0n..
kalau dia tuh bkn j0d0h yg Allah takdirkan tuk kite..mmg x akn mnjadi nye laa..
s0,membazir laa kan tuk temp0h tuh
kapel bagai nk rak..last2 kawen nga 0rg lain
mkl0m laa kan,kal0 da kapel kan
kredit nye abes,duit nye abes..belanje itu,beli adiah ini
xrase mbazir ke?

n bila dh kapel
psngan msing2 nk tnjuk yg baik2 je kan
prangai2 buruk sume s0r0k blkg
pas da kawen baru sume nk tnjuk..
terjadi laa pergaduhan..perceraian~huu

Islam tu agama yg sempurna..
Allah tau fitrah manusia
nk disayangi dan mnyayangi
Islam da ajar care yg bet0l tuk dapatkan j0d0h nih
n sume tuh ader sbb knape Allah suruh buat mcm tuh
kite f0ll0w je laa..

n kite persiapkan laa diri kite
sume 0rg nk kan j0d0h yg baek
s0,tuk dapatkan yg baek kite kn laa jadi baek
preparekan diri kite dulu..
smpai masenye,InsyaAllah..Allah akn gerakkan hati kite tuk mcari j0d0h kite
sumenye kuase Allah

tu je nk ckp..sekadar peringatan tuk sume

p/s: k0rang xrase ke cinta pas kawen tu best?

blogger-emoticon.blogspot.com

Monday, January 10, 2011

ummi

Assalamualaikum...

~UMMI~

segala2nye n sgt amat penting bg aku..
xterbalas jase ummi kat aku~xterkire !

ummi penah citer..
mase time baby dulu ak kuat nangis
smpai umur bape bulan tah
riuh k0t sekamp0ng
smpaikan ummi tpkse dukung ak smbil buat keje
siang mlm nanges je kejenye
tah hape2 je aku kan..
kalau ak lik kamp0ng n jmpe sape2 yg penah bjiran nga ak time ak kecik..
msti ayt d0rng "ni laa kan yg kuat nanges dulu tuh" O_o

ummi sgt sabar k0t..
dh la ak kuat nanges..tanak kat 0rg lain lak tuh
nk ummi ak jer..sian ummi

mase ak sk0la rendah lak..
ak jenis yg susah bngun pagi
asal kn kej0t je nk mngam0k..sengal!
sampaikan kn ugut nk letak lam mesin basuh..amik kau!
ummi laa yg kej0t ak byk2 kali..sabar nga kerenah ak
siapkan bju sk0la..bekal ak nk g sk0la~huu
ader satu ari tuh keje sk0la ak tertinggal bwh meje
es0k da nk kn anta..
ummi laa yg temankan ak g sk0la subuh2
amik keje sk0la..n buat pagi tuh jgk
ummi bwk lampu suluh teman ak
ak ingat lagi...

then,bile ak msuk sk0la menengah..ak sk0la arab skejap
naik van pagi2
ummi laa yg teman n anta ak nek van
sbb van dtg k0l 6..n amik kat jln depan uma ak
means xmsuk kat jalan uma..
tiap2 pagi ummi anta aku..

ak xkan bjaye cam arini tnpe ummi
aku akn ingat smpai bile2
ak salu d0a..
biarlaa ALLAH amik ak dulu sblum ummi
ak xsangg0p..

***malam nih ak rase sedih***

blogger-emoticon.blogspot.com