Wednesday, July 13, 2011

just an update

Assalamualaikum..

da msuk 4th week p0sting surgery skang
nk kate busy tu xde sgt p0n
surgery,as usual..blurr,rileks n kdg xtau nk watpe
tp dsebabkan ak da msuk sec0nd time p0sting ni..
s0 ak cam da ader idea la pe nk buat ;)

Alhamdulillah,da slamat anta first case write up tadi
tngggal satu je lagi yg nk kn submit mnggu ke-6 nnt
pr0f ak sgt sgt amat laa busy
xbkesempatan p0n lagi tuk teaching n jumpe nga dia lagi
tapi dia mmg sgt baeekkk...neur0surge0n :)

byk gak la hikmah tas sume yg blaku kat ak b4 this
sec0nd time msuk p0sting nih ak rase byk sgt pbezaannye
kal0 dulu ak cam tak0t2,nk buat smthng tu pikir byk2 kali dulu bru buat
tp skrg tak dah...
nak tnye2 s0klan kat d0c p0n ak xtak0t dah
n ak xtak0t dah kal0 xdpt jwb s0klan d0c/even if tnye s0klan 'b0d0h' sekalipun
sebabnye....ak third year medical student ;)
time third year ni laa segale kesalahan dbenarkan n dimaafkan
means kite akn learnt smthg fr0m that
tapi,kal0 fifth year still buat ksalahan yg third year buat...
mmg fatal mistake!

tadi ader sembang2 ngan s0rang uncle chinese nih
ak xtau dia msuk ward sbb ape
ak jmpe dia td p0n sbb ade d0c pnggil suh jd tukang translate
d0c tu xpaham melayu
dia nk amik darah uncle nih tp veins uncle ni sume cam da c0llapse
s0 agak susah nk cari suitable l0cati0n f0r ven0puncture
byk kali dia kn cucuk tp darah still xkuar2 jgk

ak kagum nga uncle nih
dia xkesa p0n kn cucuk byk2 kali
tp uncle nih ckp kat aku,dia xnk d0c tu amik darah dia
kasar katenye..
uncle tu xkesah nk cucuk byk2 kali p0n tp biar sl0w2,lembut2
kesian uncle..
ak nk je ckp kat d0c tu please be gentle t0 this uncle
tp xterkeluar lak
ak hnye mampu pegang n tenangkan je laa uncle tuh
last2 sume tmpt xdpt n d0c tu tpkse amik kat fem0ral artery
sian uncle...tpkse tahan sakit

dlm hati aku,
kal0 ak da jd d0c es0k2,ak xkan jd mcm d0c tuh
InsyaAllah..
patient als0 are human
they have their right t0 be treated as a human

*byk bnde ak dpt blaja kat ward arini..kisah uncle tu adlah sebhgian drpnye* :)

No comments: